Ranking ( zestawienie aut) które ma najtańszy przegląd

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robin02
    Classic
    • 2011
    • 20

1. idas
    2. daroo
    3. eroberto1
    4. kontakt.pl
    5. Mickul
    6. MIRUS1967
    7. krzysiek13
    8. delanopl
    9. Hiv
    10. Rakieta77
    11. aman
    12. piori
    13. marina
    14. kulfonp
    15. lukaszz
    16. tony065
    17. kiniu_tar
    18. ahmed799
    19. picia136
    20. meeku
    21.czmielek
    22. emikal10
    23. momo05
    24. mozgi
    25. picia9
    26. jarekk8
    27. tadfi
    28.ZASADZKA2
    29. sirwolf78 - 2 szt.
    30.misiul
    31 pskosz
    32 Jaroslav92525
    33.luku - 2 szt.
    34.mariuszby
    35.xtremesystems
    36. Sulli
    37. guajava
    38. jacekzat1
    39. grajewiak
    40.robos______
    41.pejan
    SCOUT 4X4
  • lukasz.zst
    Drive
    • 2010
    • 47

Redakcja motoryzacyjna radia Tok FM przygotowała zestawienie cen części eksploatacyjnych i karoseryjnych do najpopularniejszych kompaktów, zarówno w wersjach benzynowych, jak i wysokoprężnych. Zobacz pełen raport

Co mnie zdziwiło że octavia w dieslu ma tańszy przegląd niż 1.2 TSI z kad ta różnica jest

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez lukasz.zst
      skąd ta różnica jest
      pewnie znikąd, jak widzisz reflektory do 1,2 też są droższe :lol:
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Wojtas_Poznań
        RS
        • 2010
        • 2822

za nowości się płaci :wink:
        SPOT Poznań:
        .....
        ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• Octan
          Rider
          • 2006
          • 653

Koreańczycy to sprytny narodek. Tanio sprzedać, dać 7 lat gwarancji, a potem przez te lata łoić klienta w serwisie. W ten sposób, z nawiązką odbijają sobie niską cenę zakupu

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Ciekawe skad im sie wzial koszt przegladu w Fiacie za 150zl :lol:

Moze ktos im podal koszt samego przegladu, gdzie nalezy doliczyc oleje filtry itd.

W Skodzie za te 500 czy 600zl jest juz w cenie olej + filtr oleju co najmniej. Sam przeglad tez kosztuje w granicach 150-250zl.

Przeglad takiej Pandy gdzie wymienia olej, filtr oleju, filtr powietrza, czasem filtr paliwa to jest zwiazane z kosztem ~700zl. Na tyle zawsze widze fakture, wiec nie wiem gdzie oni maja te 150zl :twisted:
            Spritmonitor.de

Komentarz

• lukasz.zst
              Drive
              • 2010
              • 47

Dzwoniłem do fiata to pan powiedział zależny gdzie jaki serwis ale u nich kosztuje Przegląd z Filtrem oleju , olejem i przeciwpyłkowym 250zł

Komentarz

• Skfarek
                RS
                • 2010
                • 4795
                • Octavia I (1U2)
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Octan, no na czymś muszą zarobić, Daewoo dawało 3 lata miało tanie przeglądy i popłynęli, a tu jak ktoś chce mieć te 7 lat gwarancji (w dodatku z ograniczeniami bo obowiązuje do 150 tys. km, podstawowa na wszystko do 5 lat, potem ograniczona do pewnych podzespołów) to musi do nich jeździć i bulić przez 7 lat, czyli standardowo jak w reklamie "morał jest prosty i od dawna znany to tylko mamy za darmo co zrobimy sami" :szeroki_usmiech

Maicroft, te 150 zł pewnie powstało tak jak piszesz tzn. Pan dziennikarz zadzwonił do ASO albo wysłał maila, tam na szybko "coś" mu przygotowali a on tego nawet nie sprawdził ani nie zweryfikował gdzie indziej.
                Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Nie wiem moze do 1.3MJ sa inne ceny. Kiedys obdzwonilem 5 salonow na slasku. Rozbieznosc za przeglad po 40kkm byla od 800-1100zl :lol: Czynnosci takie jak wymienilem.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Skfarek
                    RS
                    • 2010
                    • 4795
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Maicroft, bo nie ma pewnie jednego standardu, więc jeden doliczy Ci do ceny wymianę tegoż filtra paliwa, inny nie, jeden policzy po stawkach detalicznych, drugi jak usłyszy np. że firma to dorzuci rabat albo da stawkę dla firm itp.. Inna sprawa, że często jest tak, że w serwisach są różne stawki za robociznę w zależności od regionu Polski.
                    Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                    6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                    Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
                      za nowości się płaci :wink:
                      no tak, tak, ale w tym przypadku to mniej więcej takie same te nowości 1,6TDI CR vs 1,2 TSI...
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Zastanawia mnie jakim cudem jest inny koszt lampy do 1.2TSI a 1.6TDI bo oba sa przeciez w budzie po FL.

Co do kosztow zawieszenia tez do mnie to nie przemawia. Hamulce i zawieszenie jest generalnie takie samo w tych autach, dopiero mocniejsze TSI i TDI maja lepsze elementy.

Cos ta wycena malo rzetelna.
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez Maicroft
                          Zastanawia mnie jakim cudem jest inny koszt lampy do 1.2TSI a 1.6TDI bo oba sa przeciez w budzie po FL.

Co do kosztow zawieszenia tez do mnie to nie przemawia. Hamulce i zawieszenie jest generalnie takie samo w tych autach, dopiero mocniejsze TSI i TDI maja lepsze elementy.

Cos ta wycena malo rzetelna.
                          no więc właśnie mówię
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• lukasz.zst
                            Drive
                            • 2010
                            • 47

Tak samo jest z kupnem auta tylko Emida daje największe upusty na nowe auta inni dilerzy tylko psioczą .Gdzieś czytałem ze emida ma leprze ceny niż główny importer .
                            Tak samo jest z fiatem tylko jest dwóch dilerów w Polsce którzy dają największe upusty na samochody jest to Fiat auto Folwark i nazwy nie pamiętam ale wiem ze jest to w miejscowości Kozy woj. śląskie, tak samo jest z serwisami

Komentarz

• Jac_ek
                              RS
                              • 2009
                              • 1733

Zamieszczone przez szkoda
                              jak widzisz reflektory do 1,2 też są droższe
                              może chodzi o soczewki i zwykłe, tym nie mniej porównanie mocno naciagane - a wygrał tn co miał wygrać - nie pierwszy juz drukowany test i nie ostatni
                              - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Hypnotoad_pl
                                Classic
                                • 2009
                                • 13

Re: Ranking ( zestawienie aut) które ma najtańszy przegląd

Zamieszczone przez lukasz.zst
                                Redakcja motoryzacyjna radia Tok FM przygotowała zestawienie cen części eksploatacyjnych i karoseryjnych do najpopularniejszych kompaktów, zarówno w wersjach benzynowych, jak i wysokoprężnych. Zobacz pełen raport

Co mnie zdziwiło że octavia w dieslu ma tańszy przegląd niż 1.2 TSI z kad ta różnica jest
                                Trochę nie rozumiem tego zestawienia. Dokładnie przyjętych założeń (poprawcie mnie jeśli się mylę):
                                - każda część ma taką samą wagę w ostatecznej ocenie - chyba wymiana katalizatora czy półosi zdarza się trochę rzadziej niż np. wymiana filtra oleju?
                                - pod uwagę nie jest brana częstotliwość przeglądów - jeśli ktoś jeździ 15 tys km rocznie, to w dwa lata np. w Chevrolet Cruz czy Focusie musi zrobić dwa przeglądy żeby nie stracić gwarancji a np. w Octavii - jeden.

Wychodzi ż Octavia II jest droższa w benzynie od Focusa, ale tak naprawdę różnica na niekorzyść Octavii jest w kilku pozycjach, raczej rzadko wymienianych (poprawcie mnie je śli się mylę): sterownik silnika, alternator i 1. przegląd (chociaż nie kojarzę aby było to aż 1000 - ale przegląd dopiero mnie czeka, więc może się zdziwię). A resztę Focus ma droższą.

Komentarz

Pracuję...